Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter fick åka med elflyget – häng med på åkturen i klippet ovan. Foto: Irma Hellman/SVT

Elflygplan lyfter för första gången från Jönköpings flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startade och landade för första gången ett elflygplan på Jönköpings flygplats.  I nuläget pågår diskussioner inom EU när det gäller krav på säkerheten.

Det var under projektet Grön flygplats som den första flygningen med elflyg från Jönköping genomfördes. De som driver projektet tror att det bara inom några år kommer finnas kommersiella elflygplan i drift. Bland besökarna på elflygsturnén var både regionala och kommunala politiker, intresseorganisationer och företag inom flygbranschen på plats. Elflyget från Pure fliight är tillverkat i Tjeckien och har flugit sedan 2018.

SVT:s reporter fick åka med elflyget – häng med på åkturen i klippet ovan.

Säkerhet och utmaningar

Än så länge finns det inga fasta regler för produktion av elflyg utan de håller fortfarande på att utarbetas av EU. Mari Torstensson som är projektledare för Grön flygplats menar att de som producerar elflygplan i nuläget måste ha täta kontakter med EU för att vara överens om vilka krav som kommer att ställas på flygplanen.

Hur kan flygresenärer vara säkra på elflygets säkerhet?

– Svaren finns inte än hos regelskrivarna. Det är så högt ställda krav när det gäller flyg och det tycker vi är nödvändigt också. Den dagen som man kan sätta sig i de här kommersiella lite större flygplanen då kommer det vara säkra och de här mindre flygplanen är minst lika säkra som andra små flygplan. Det finns ingen skillnad där, säger Mari Torstensson.

Det är de regionala flygplatserna i Sverige som tillsammans driver projektet Grön flygplats med stöd från EU. Projektet handlar om hållbart resande via flyg. De har som mål att allt flyg i Sverige ska vara fossilfritt år 2045.

Källa: Grön flygplats

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.