Foto: SVT

Elis, 14, tävlar i stor internationell parkourtävling

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för individuella sporter har ökat markant i Sverige och gymnastik växer snabbast. En av förklaringarna är det tilltagande intresset för parkour. 14-årige Elis Torhall från Jönköping är en av landets bästa juniorer och på fredag ska han vara med i en av världens största parkourtävlingar, Air wipp challenge.

– Det är lite nervöst, säger Elis Torhall när SVT Nyheter Jönköping möter honom i träningshallen i Jönköping.

Han tävlar i juniortävlingen, sedan är det även en dam och en herrtävling. Det är utövare från hela världen som samlas i Helsingborg för Air wipp challenge.

Franskt ursprung

Parkour kommer från Frankrike och det började på 1980-talet. Det går ut på att så snabbt, smidigt och effektivt som möjligt ta sig förbi olika hinder i stadsmiljö, utan att använda hjälpmedel. Och göra det snyggt. Bedömningen på tävlingarna påminner närmast om hur det går till på skateboard- eller snowboardtävlingar.

– Jag tränar mycket på de trick som jag ska göra och ser till att jag sätter dem varje gång, säger Elis.

Skickade in videos

Till juniortävlingen skickades över 100 stycken så kallade submissions (videor) in och 14 blev uttagna. Av dessa rankades Elis Torhall från Jönköping som nummer 1. Tillsammans med de direktkvalificerade från förra året är det nu ett startfält på 18 killar, varav 5 är från Sverige. Övriga kommer från hela världen.

– Jag gör själv en del videos och lägger ut på Youtube och så vidare, berättar Elis samtidigt som han talkar in händerna för att få bra grepp inför nästa parkour-session.

Pappan också engagerad

– Det finns sporter som får för mycket uppmärksamhet och de som får för lite. Sveriges just nu snabbast växande sport heter parkour, säger Elis pappa Erik Torhall som driver en träningsanläggning för parkour.

Han utövar själv inte parkour men hjälper ändå sonen med träningen.

– Han ger bland annat råd om hur jag ska äta och styrketräna för att bli bättre, säger Elis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.