Elisabeth Fri med anknytning till Älmhult och Jönköping tar sig nu an USA utan pengar. Foto: Privat

Elisabeth reser genom USA – utan pengar

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Fri är trött på att våra liv definieras av våra belopp på bankkontot. Hon vill nu visa genom en resa i USA att det är möjligt att klara sig utan pengar och som ung kvinna.

Elisabeth har många gånger hört ”hur vågar du resa som ensam kvinna?” när hon har varit ute i världen. Hon ställde sig själv frågan varför det skulle vara farligare som kvinna att resa, i dag vill hon genom sin resa visa att det är möjligt att resa som ensam kvinna och utan pengar. 

– Vi utmanar kvinnosynen och fixeringen av pengar. Jag tror att om vi inte vågar bryta mönster så blir vi automatiskt en del av den. Jag vill visa på att våra liv inte ska behöva definieras beroende av beloppet på våra bankkonton. Samtidigt vill jag också visa på att en kvinna ska känna sig fri att ta sig ut på en resa ensam, utan att behöva känna en risk för utsatthet bara för att man är kvinna.

Både exalterad och nervös

När SVT Nyheter Jönköping pratar med smålänningen Elisabeth Fri, som är uppvuxen i Älmhult, är hon på väg att lämna New York City för att lifta västerut mot Buffalo.

Hur är känslan just nu?

– Pendlade känslor, ena stunden känner jag mig glad och exalterad och den andra nervös och rädd. Just nu sover jag dåligt om nätterna eftersom jag bekymrar mig så mycket över hur morgondagen ska lösa sig med rum, mat och transport. Jag är en person som vanligtvis vill ha kontroll på läget och planera men nu funkar det inte riktigt utan jag måste ta dagarna som dom kommer.

Är det krävande att göra denna resan?

 –Det mest krävande för mig är att ge upp den tryggheten som jag är van vid i Sverige. Istället för att förlita mig på pengar så ska jag istället förlita mig på vänligheten från främlingar jag möter längs vägen. Jag är van vid min självständighet och tryggheten i form av olika skyddsnät som finns i Sverige och det känns märkligt att nu släppa taget om det och känna sig utlämnad i ett främmande land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.