Foto: Mikael Fritzon/TT

Elitidrottare i länet döms för försök till utpressning

Publicerad

En elitidrottare i Jönköpings län hotade att sprida nakenbilder och filmer på sin tidigare flickvän på nätet om hon inte betalade honom 100 000 kronor. Nu döms han av Eksjö tingsrätt för bland annat försök till utpressning och olaga förföljelse.

Det var i augusti i fjol som idrottsmannen hotade att sprida nakenbilderna på flickvännen om hon inte betalade honom 100 000 kronor. Enligt tingsrättsdomen var det bara tillfälligheter som ledde till att brottet inte fullbordades.

Förföljt flickvännen

Idrottaren döms också för olaga förföljelse av kvinnan som han haft en relation med till och från under ett drygt decennium eftersom han vid flera tillfällen ofredat henne i hennes hem. Bland annat ska han vid flera tillfällen ha befunnit sig i hennes trapphus och under hennes balkong utan att det funnits rimlig anledning till detta. Detta ska ha skett under perioden 15 maj till 30 augusti i fjol.

Vid ett tillfälle, den 31 augusti i fjol, ska han ha hoppat in i hennes bil och sedan vägrat att lämna den trots upprepade uppmaningar från henne.

I september ska han ha ringt kvinnan, kastat sten på hennes fönster och med hjälp av en stege tagit sig upp på hennes balkong. Tingsrätten skriver i sin dom att ”gärningarna kunde förväntas kränka kvinnans frid på ett kännbart sätt”.

Hotade vakt i arresten

Elitidrottsmannen döms också för hot mot tjänsteman efter att ha angripit en arrestvakt och hotat denne med våld.  Det hände den 26 december i fjol i arresten på polishuset i Jönköping.

Påföljden för idrottsmannen blir skyddstillsyn med samhällstjänst i 140 timmar. Om tingsrätten valt fängelse som påföljd hade straffet blivit sex månader.

Mannen har under flera år varit aktiv på elitnivå inom sin sport.
 

Så fungerar det svenska rättsväsendet Foto: Johan Nilsson/Jonas Ekströmer/TT arkivbilder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer