Foto: SVT

Elmia planerar jätteutbyggnad – för en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Elmia i Jönköping vill bygga ut sin mässanläggning. En ny stor utställningshall planeras till en kostnad av närmare en halv miljard kronor.

– Den stora risken är om man inte gör något, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C).

Det är på ytan bakom Tipshallen som det kommunala mässbolaget Elmia planerar för en ny utställningshall på 10 000 kvadratmeter, tillsammans med tillagningskök, nya mässtråk och förråd.

Anledningen är att man vill hänga med i konkurrensen med andra mässor runt om i Sydsverige som just nu planerar för utbyggnader. Enligt Elmia är bättre och större ytor en förutsättning för att man inte ska tappa.

Jönköping

– För att vara en konkurrensmässig mässanläggning behövs mer yta.  För att vara attraktiv måste man satsa, säger Ann-Marie Nilsson (C).

– Det är en jättesatsning, men den ska ju betalas av Elmia på sikt i form av hyra.

Halv miljard

Bygget, som planeras starta nästa år, beräknas kosta 480 miljoner – närmare en halv miljard kronor, och betalas av kommunens fastighetsbolag. Men på sikt ska de pengarna alltså komma tillbaka genom mässverksamheten. För Elmias del innebär det en årlig hyreshöjning på 23 miljoner kronor.

Ärendet har diskuterats inom Rådhus AB som är moderbolag till de kommunala bolagen där Elmia ingår. Under den kommande veckan ska frågan upp i kommunstyrelsen, men redan nu har kommunledningen gett positiva signaler.

Viktig för regionen

– Elmia är viktig för regionen, och vi delar uppfattningen att det är viktigt att anläggningen kan behålla sin ställning, och även utvecklas, menar kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson.

Men det handlar om en halv miljard, vilka risker ser du?

– Vi bedömer att risken är större om man inte gör något.

Om bygget får godkänt i kommunstyrelse och kommunfullmäktige, beräknas det stå klart 2021.

Foto: Skiss Jönköpings Kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköping

Mer i ämnet