Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Elna Svenle, museichef på Vandelorum i Värnamo pratar om det ekonomiska läget. Foto: Magdalena Moreno/SVT

Elpriserna påverkar Vandalorum: ”Vi hoppas inte på en varm sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Med sommaren runt hörnet oroar sig konsthallen Vandalorum i Värnamo för en varm sommar, då det faktiskt är sommarvärmen som medför de största elkostnaderna då lokalerna måste kylas ned.

På Vandalorum har utmaningen med de höga elpriserna varit stor den senaste tiden. Trots att man lyckats dra ned på elanvändningen med 15 procent har elkostnaderna ökat med mer än 100 procent.

– Vi har nästan öppet hela året och väldigt stora lokaler att både driva men också hålla rätt temperatur för både våra besökare, för deras komfort men också för konsten, för att den ska tas om hand på rätt sätt, säger Elna Svenle, museichef på Vandalorum.

Behöver mer bidrag

En annan kulturverksamhet som också kämpar ekonomiskt är Österängens konsthall i Jönköping.

Hur ser det ekonomiska läget ut för er?

– Väldigt tufft. Vi gjorde ett betydande underskott förra året och riskerar att göra ett ännu större i år, om vi inte lyckas öka våra intäkter, eller kraftigt dra ner på våra kostnader. Våra kostnader, både för personal och för material har ökat de senaste åren, men bidragen ligger still, säger Johanna Linder verksamhetschef på Österängens konsthall.

Hör hur Elna Svenle, museichef på Vandalorum i Värnamo pratar om det ekonomiska läget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.