Emanuel blev utbränd som 21-åring

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i karriären tog det plötsligt tvärstopp för Emanuel Nilsson från Jönköping. Bara 21 år gammal var han utbränd.

– Jag hade svårt att förstå i början för jag trodde inte att det fanns. Jag trodde att det var ett påhittat tillstånd och det skäms jag för idag, säger Emanuel Nilsson.

Direkt efter gymnasiet, bara 19 år gammal, startade Emanuel Nilsson från Jönköping sitt första företag inom försäljning och marknadsföring. Företaget gick bra och han trivdes med tillvaron, men ändå var det något som inte stod rätt till.

– Jag blev lättare stressad, började sova dåligt och fick yrsel. Det var så det började, berättar Emanuel.

Var fjärde mår dåligt

När han testat att bland annat kolla synen, köpa höj- och sänkart skrivbord och större skärm och det inte hjälpte förstod han hur allvarligt det var. Han gick till läkaren som sjukskrev honom för utmattningssymtom. Då var han 21 år gammal.

Antalet unga under 25 som diagnostiserats med så kallade anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress är få i Smålandslänen. Men enligt en undersökning som SCB nyligen gjorde på uppdrag av Arbetsmiljöverket mår nästan var fjärde person dåligt på grund av jobbet. Det är en betydande ökning jämfört med för två år sedan. Den vanligaste orsaken är just stress eller andra psykiska påfrestningar.

– Jag tror det är på grund av en effektivisering som vi ser på många håll. Vi måste hela tiden jobba smartare och det är både fördelar och nackdelar med det, säger Emanuel.

Varför tror du att du drabbades?

– Jag tror det beror på att jag har många egenskaper som gör att jag är väldigt målinriktad, men hur bra det än gick så var jag aldrig nöjd. Det är först i efterhand jag kunnat njuta, berättar han.

Påverkas än idag

Idag är han tillbaka i arbetslivet. Han driver bland annat ett investmentbolag i Tanzania och är ute och föreläser om utbrändhet och sin resa tillbaka. Han vill inte vara utan den kunskap han fått av sjukdomen, även om den än idag påverkar honom.

– Jag mår bra på flera sätt men jag känner av att jag inte har den energin jag hade förr, säger han.

– Men jag har lärt mig enormt mycket av detta och jag stressar aldrig. Jag har lärt mig att prioritera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.