Emil Erlandsson är ägare av före detta vd för nöjesparken High Chaparral. Foto: SVT

Emil Erlandsson tar vilda västern västerut

Uppdaterad
Publicerad

Emil Erlandsson, barnbarn till grundaren av nöjesparken High Chaparral, ägare och före detta vd, ska bygga westernanläggning i USA. – Vi ska göra det här på riktigt, till hundra procent. Att bygga en av de topp tre bästa parkerna, det är visionen, säger Emil Erlandsson.

Nu går High Chaparral på export till westerns eget hemland. Nyligen blev det klart att Emil Erlandsson lämnar posten som vd för nöjesparken utanför Hillerstorp i Gnosjö kommun, och nu berättar han varför.

– Jag kommer att flytta till USA om en och en halv månad för att påbörja arbetet med att starta en nöjespark där. Det är inte helt bestämt var än, Kalifornien eller Florida, men det lutar åt Florida.

Han berättar att det är en dröm som det nu är rätt tid att genomföra.

– Tidigare har drömmen känts overklig men nu ser vi att det faktiskt går att göra. Det handlar om att göra det på riktigt till hundra procent, tävla med de stora. Att bygga en av de topp tre bästa parkerna, det är visionen.

Större och bättre

Anläggningen är tänkt att bli 100 hektar stor och väntas står klar inom 4-5 år. Grundidén blir samma som på nöjesparken utanför Hillerstorp, att kombinera lärande och lekande.

– Man ska sugas in i själva upplevelsen och lära sig något. Just lärandeperspektivet kommer vi att utveckla till helt nya nivåer.

USA är ju westerns eget hemland, är inte amerikanarna bättre på det här själva?

– Nej. De har inte lyckats få ihop ett sådant här koncept själva i alla fall. Det finns inslag i andra parker men inte på det här viset.

Hur ska ni kunna konkurrera med andra stora parker som Disney World och Universal studios?

– Vi ska vara ett komplement. Som jag ser det är Disney och Universal bäst på det de gör när det gäller temaparker, men kan vi hamna på en tredjeplats och på sikt ännu bättre så är vi nöjda.

Hur långt gångna är de här planerna?

– Vi håller fortfarande på med projektering, hur vi ska få ihop det. Så allt är inte 100. Alla pengar ska in och även om man diskuterar med dollarmiljardärer så ska man få ihop den sista knuten. Inget är klart förrän det är påskrivet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer