Omikron-varianten av coronaviruset har nu konstaterats i Jönköping. Foto: Johan Nilsson/TT

En person bekräftad med omikron i länet

Uppdaterad
Publicerad

En person hemmahörande i Jönköpings län har nu bekräftats smittad med den nya varianten av coronaviruset, omikron. Det bekräftar Region Jönköpings län. Personen kom nyligen hem från en resa i något av de länder som Folkhälsomyndigheten pekat ut som riskområden.

– Med tanke på att allt fler fall av denna variant hittas både i omvärlden och i andra delar av Sverige var det inte oväntat att fall skulle dyka upp även här, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Personen har lindriga symtom och har inte behövt sjukhusvård.

Fler misstänkta fall

Enligt regionen finns det fler fall från Jönköpings län och andra län som analyseras för omikron just nu.

Sedan i fredags rekommenderas alla resenärer, som kommit hem från södra Afrika, att testas för covid-19 vid ankomst. Efter ytterligare fem dagar bör ett nytt test göras. 

– I nuläget misstänker vi att virusvarianten omikron är mer smittsam, men finns inget som pekar på att den orsakar allvarligare sjukdom än deltavarianten som är den dominerande just nu. Att vaccinera sig med minst två doser är fortfarande det bästa sättet att skydda sig själv och andra mot smitta, säger Malin Bengnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.