Ansgariikyrkans ordförande Lennart Bergström är lättad efter polisens besked att det var åskan som orsakade branden som gjorde att Ansgariikyrkan brann ned till grunden. Foto: Hanna Källebring/SVT

Lättnad hos Ansgariikyrkan efter besked om brandorsak

Uppdaterad
Publicerad

Det var med lättnad som Ansgariikyrkans ordförande fick besked om att branden inte var anlagd. Ett åsknedslag gjorde att kyrkan brann ner till grunden.

– Nu slipper vi spekulera, säger kyrkans ordförande Lennart Bergström.

Det var under natten mellan 2 och 3 augusti som det tog eld i Ansgariikyrkan på Vättersnäs i Jönköping. Byggnaden gick inte att rädda och kyrkan totalförstördes i branden. I dag meddelade polisens förundersökningsledare Rickard Finndahl att det var åskan som orsakade branden.

– Det är en lättnad. Vi känner att det var det vi hade hoppats på och nu slipper vi spekulera i att det finns människor som inte tycker om oss. Här handlar det om naturkrafter som satt igång det hela, säger Lennart Bergström efter att han fått beskedet.

En betydelsefull plats för många

Kyrkan och alla minnen brann ned till grunden tillsammans med branden.

– Vi har inte bara mist en kyrka som vi tyckte väldigt mycket om. Vi har mist plats som betytt mycket för många under åren. Man kan ju bara räkna alla bröllop och konfirmationsgrupper och alla gudstjänster som vi haft. Det är vemodigt att se ruinen idag, säger Lennart Bergström.

-Jag har hela tiden haft en förhoppning om av det inte var anstiftat av någon. Att polisen ska hitta en sådan bakgrund för det hela som de nu har gjort. Det var mycket åska den där veckan och det är befriande att veta, tillägger han.

Ansgariikyrkan jobbar nu med att försöka lösa kyrkans lokalbehov för framtiden.

I klippet nedan ser du Lennart Bergström direkt efter branden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sorg och vemod i församlingen Foto: Hanna Källebring/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand Ansgarikyrkan Jönköping

Mer i ämnet