Ensamkommande unga kan få stanna

Uppdaterad
Publicerad

Ensamkommande unga som drabbats av de långa handläggningstiderna ska få en ny möjlighet att stanna i Sverige och avsluta sina gymnasiestudier. Det meddelade regeringen idag och hoppas nu få stöd i riksdagen.

– Vi har lagt ner mycket kamp i den här frågan under en längre tid, säger Jonas Magnusson, ordförande i Socialdemokraterna för tro och solidaritet i Jönköpings län.

Under 2015 var det många ensamkommande barn och ungdomar som kom till Sverige. Detta ledde till långa handläggningstider, vilket gjorde att flera av dem hann bli myndiga under handläggningstiden och med det minskade också deras möjlighet att få stanna i Sverige.

– Det är hemskt att de ska drabbas när våra myndigheter inte sköter sitt arbete, säger Jonas Magnusson.

Överenskommelse

Nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit överens om att ensamkommande asylsökande ska få stanna i Sverige om de studerar på gymnasiet eller går ett så kallat ”yrkespaket”. Förslaget gäller de ensamkommande som sökte asyl innan den 24 november 2015, som då registrerades som barn och som fått vänta på sitt besked från Migrationsverket i mer än 15 månader.

– Det är en enorm framgång för de ungdomar som har fått vänta länge och i vissa fall fått ett avvisningsbeslut när de fyllt arton år, säger Jonas Magnusson.

Hoppas få stöd i riksdagen

Förhoppningarna är att det nya förslaget ska träda i kraft innan sommaren 2018. Men först måste det godkännas av riksdagen.

– De här ungdomarna vill ju inget annat än att skapa sig en framtid och göra rätt för sig. Det är en skön dag idag, avslutar Jonas Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.