Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helen Söderström tar över 20 tabletter för sin epilepsi varje dag. ”Det gäller att hålla koll på när det börjar ta slut”, säger hon. Foto: Emma Johansson/SVT

Epilepsiförening: ”Många medlemmar är oroliga och stressade”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på läkemedel i landet slår extra hårt mot epileptiker. Att byta preparat kan leda till krampanfall och medlemmar i epilepsiföreningen i Jönköpings län är oroliga och stressade, säger styrelseledamoten Helen Söderström som själv lider av epilepsi.

Även om en person med epilepsi får samma preparat, men som är tillverkat i en annan fabrik så kan det framkalla krampanfall. Regionen rings just nu ned av oroliga patienter som undrar hur de ska hantera situationen.

Överläkare Jonas Lind säger till SVT Jönköping att han inte ser någon ljusning och att bristen på medicin beror på systemfel hos läkemedelsbolagen. Svenska Epilepsiförbundet har skickat en skrivelse till regeringen.

– Vi har skrivit till socialministern och Läkemedelsverket för att trycka på, säger Helen Söderström.

I klippet berättar hon om oron kring bristen på medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.