Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, vilket skydd vaccinet har mot den smittsammare deltavarianten av covid-19. Foto: SVT/Johannes Tolf/Johan Nilsson/TT

Ett trettiotal fall av deltavarianten i Jönköpings län

Publicerad

Nu har sjukvården börjat se en smittspridning inom länet av den mer smittsamma deltavarianten av corona-viruset. Det var för ungefär en månad sedan som de första fallen konstaterades i Jönköpings län, men då handlade det om personer som bedömts ha smittats utanför länet.

Region Jönköpings läns biträdande smittskyddsläkare David Edenvik säger att ett trettiotal fall av deltavarianten har konstaterats i Jönköpings län och att provsvar inväntas för ytterligare ett trettiotal misstänkta fall.

– Den är ju mer smittsam än de andra varianterna, säger Edenvik.

Den ursprungliga deltavarianten upptäcktes första gången i Indien i oktober 2020, och kallades därför tidigare för den ”indiska mutationen”. Sedan början av juni har den haft stor spridning i Storbritannien och har legat bakom majoriteten av alla nya fall.  Sedan har den även börjats spridas i Sverige.

I klippet ovan berättar David Edenvik vilket skydd vaccinet har mot den smittsammare deltavarianten.

Skärpta rekommendation om testning efter utlandsvistelse

Fallen av smittade med covid-19 från resor utomlands har ökat i Sverige de senaste veckorna, men än så länge har det inte märkts påtagligt i Jönköpings län enligt Edenvik. Folkhälsomyndigheten införde under måndagen en rekommendation om PCR-test för covid-19 vid ankomst till Sverige från länder utanför Norden. Även svenska medborgare omfattas av rekommendationen som gäller från den 12 juli till den 31 augusti.

  • Håll dig uppdaterad om hur smittläget ser ut på orten du besöker. Umgås i en mindre krets och håll fysisk distans till övriga. Res aldrig om du har symtom.
  • Har du varit ute och rest gäller testning med PCR-test vid hemkomst till Sverige, även om du inte har symtom. Detta rekommenderas oavsett vilket land som har besökts, med undantag för Norden. Tidigare rekommendationer för resande från tredje land ligger kvar oförändrade.
  • Individer som rest i EU-länder och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller de som haft covid-19 under de senaste sex månaderna undantas från rekommendationen men PCR-testas liksom övriga i samhället vid symtom.
  • Var försiktig med vilka du träffar den närmaste veckan efter din resa. Undvik speciellt att träffa personer som ingår i en riskgrupp.
  • Om du är smittad riskerar du att sprida smitta vidare till exempel på din arbetsplats och inom din närmsta krets. Var därför mycket uppmärksam på milda symtom och håll fysisk distans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet