Foto: SVT

Dammsuger sjöbotten för att få upp fosfor

Uppdaterad
Publicerad

Just nu dammsugs ett 5 000 kvadratmeter stort område på botten i sjön Ralången i Aneby kommun. Bottensedimentet sugs upp i en stor bassäng på strandkanten och syftet med projektet är att försöka utvinna den fosfor som finns i bottensedimentet och använda den i konstgödsel.

Sjön Ralången har precis som många andra sjöar i Sverige problem med övergödning. När kväve och fosfor sköljs ned i sjöar kan det leda till algblomning och att sjöar kan växa igen.

– I Ralången är det skulder från 1960-70-talet som finns kvar. Nu hamnar inte mycket fosfor i sjön från exempelvis jordbruket, säger Torbjörn Aronsson, naturvårdshandläggare på Aneby kommun.

Göra konstgödsel

Tillsammans med länsstyrelse genomför Aneby kommun just nu ett projekt där delar av botten, 5 000 kvadratmeter, muddras genom att fem centimeter av bottensedimentet dammsugs upp.

Just nu lagras bottensedimentet som tas upp i en stor bassäng vid sidan om sjön. Bottenslammet kommer sedan att köras till en deponi där det får ligga ett tag.

Så här ser dammsugarmunstycket ut som suger upp bottenslammet. Foto: Nuva/SVT

Andra delen i projektet är att Hushållningssällskapet sedan ska ta hand om materialet. Förhoppningen är att man ska kunna göra pellets innehållande fosfor. Denna konstgödsel hoppas man sedan kunna använda som gödsel vid odling. Fosfor är en ändlig resurs och utvinns just nu endast i två gruvor i världen.

– Då behöver man kunna återvinna fosfor, vi hoppas ju att projektet på sikt ska leda till att företag kan få lönsamhet i denna typ av produktion, säger Torbjörn Aronsson.

En annan vinst med att muddra övergödda sjöar i större skala och återvinna fosfor är att miljön i många övergödda svenska sjöarna skulle bli bättre.

Se hur sjön dammsugs och hör Torbjörn Aronsson berätta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.