Ulf Andersson gymnasiechef på Sandagymnasiet och Jenny Lorefors skolläkare i Jönköpings kommun förklarar i klippet ovan varför man beslutat att vissa elever ska få sin undervisning på distans de kommande dagarna. Foto: SVT

Fall av covidsmitta på gymnasieskola – distansundervisning återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Några fall av covidsmitta har konstaterats hos elever på Sandagymnasiet i Huskvarna. Och även om det än så länge bara är enstaka fall så tar kommunen och skolledningen på Sanda beslut om tillfällig distansundervisning.

– Vi har varit beredda på att det kan inträffa att elever får smittan så här i början på terminen och sätter nu in åtgärder direkt, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare.

Enligt Malin Bengnér är det färre än fem elever som hittills har konstaterats vara smittade på Sandagymnasiet. Smittskydd på Ryhov arbetar nu tätt tillsammans med skolläkaren för att stötta när det gäller smittspårningen.

Corona Jönköping

– Ibland överlåter vi smittspårningen till individen själv men när det rör skolelever så tycker vi inte det är lämpligt, säger Malin Bengnér.

Inför tillfällig distansundervisning

Sandagymnasiet har i samråd med smittskyddsläkare i Region Jönköpings län beslutat att införa distansundervisning. På torsdagen fick fem klasser beskedet, på fredagen ytterligare en klass. Detta görs för att få en bättre lägesbild av smittspridningen.

– Det är enstaka elever och de här klasserna är oberoende av varandra, säger Ulf Andersson, som är gymnasiechef.

Under måndagen kommer skolan att göra en avstämning och i samråd med smittskyddsläkare fatta ett nytt beslut.

– Då följer vi upp hur det ser ut med de övriga eleverna i de klasserna, säger Ulf Andersson.

Information går ut till alla elever på Sandagymnasiet som understryker vikten av att stanna hemma om man har symptom och att testa sig om man misstänker att man kan ha covid-19.

– De här ungdomarna har gjort helt rätt och följt rekommendationerna. Att de ska stanna hemma vid minsta lilla symptom och gärna testa sig om de inte blir bättre. På så vis hittade vi de smittade eleverna och kunde vidta åtgärder, säger Ulf Andersson.

Smittspårning inom skolan

När den ansvarige läkaren ser att en bekräftat smittad är en elev ska läkaren informera smittskyddsläkare. Detta är den nya rutinen sedan ett par dagar tilbaka.

Smittskydd kontaktar sedan skolsköterskan som tar reda på om eleven kan ha riskerat att smitta andra elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet