Fällande dom för matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Det blev friande dom i tingsrätten men nu ändrar Göta hovrätt domen. Den 25-årige mannen döms för medhjälp till givande av muta.

Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas för grovt givande av muta eller för grov medhjälp till detsamma. Hovrätten dömer honom till villkorlig dom och 60 dagsböter.

”Vi har ansett det ställt utom rimligt tvivel att de två kontakterna med spelarna har varit ett led i en samordnad aktion med syfte att Värnamo skulle förlora matchen”, säger hovrättsrådet Lars Friedner enligt ett pressmeddelande.

Osportsligt agerande

Hovrätten konstaterar i domen att ”verkningarna av brottet sträcker sig längre än till den enskilda match som det avsett. Påverkan till osportsligt agerande är allmänt ägnat att medföra sänkt förtroende för idrott och för den spelmarknad som utgår från idrottsresultat”.

Hovrätten konstaterar därför att böter inte var tillräckligt.

– Framförallt ger det här en signal till idrottsvärlden att sådant här förekommer, säger kammaråklagare Johan Lindmark.

– Det betyder mycket att man nu har statuerat ett exempel. Det kan göra att färre håller på framledes, säger Kaj Larsson, ordförande IFK Värnamo.

I det aktuella fallet handlar det om att mannen försökt övertala tre spelare i IFK Värnamo att förlora en match mot Gais i superettan 2013.

– Det finns möjlighet att överklaga till Högsta domstolen, det kommer också att göras, säger mannens advokat, Anders Tolke.

25-åringen, som friades av Jönköpings tingsrätt i fjol, var åtalad även i en liknande rättegång i Kristianstad nyligen. Han var tillsammans med fem andra män misstänkt för tre läggmatcher i en division 1-klubb i södra Sverige.

Samtliga sex åtalade friades dock i domen som kom i förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.