Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen betalar runt 5 000 kronor i månaden för lånen som de skulle få tillbaka efter några månader. De kommer att behöva betala i tolv år till. I klippet hör du pappan i familjen. Foto: Emma Johansson/SVT

Familjen blev lurade på 900 000 kronor i bedrägerihärva

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande bedrägerihärva i Värnamo har nystats upp och över 40 personer har blivit lurade på hundratusentals kronor var. Nyligen dömdes två män till fängelse för grovt bedrägeri. Nu berättar en av de drabbade om livet efter bedrägeriet.

Det var mellan 2018 och 2020 som personer runtom i länet och i några fall utanför länet fick information om en ny sorts investering hos en bilfirma i Värnamotrakten. Det gick ut på att investera 300 000 kronor för att importera bilar och sedan få tillbaka pengarna inom några månader plus en förtjänst på runt 50 000 kronor.

– Jag gjorde min research, kollade upp att det var ett riktigt företag som hade gått med förtjänst det senaste året, säger en av de drabbade till SVT Jönköping.

”Satt bara och grät”

Han och hans fru tog banklån på 900 000 kronor och sålde sin lägenhet i tron att de snabbt skulle få tillbaka pengarna och kunde investera i ett hus i Jönköping som de alltid velat.

Istället visade det sig att de varken fick tillbaka pengarna för lånen eller den utlovade förtjänsten.

– Vi trodde inte att det var sant, att någon kunde lura en på sådana enorma summor. Jag och min fru bara satt och grät, säger han.

De fick istället köpa ett hus i en annan kommun i länet och använde alla sina besparingar för att betala av lånen. De har fortfarande runt en halv miljon kronor kvar att betala, vilket väntas ta tolv år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar reporter Emma Johansson hur bedragaren lyckades lura över 40 personer på runt 24 miljoner kronor. Foto: Jonas Tubbin och Truls Wallin/SVT

Fyra män dömdes

Två män dömdes för grovt bedrägeri till fängelse i två och ett halvt års respektive ett år och tre månader. Ytterligare två män dömdes till dagsböter för näringspenningtvättbrott. En av dem är själv drabbad av bedrägeriet.

– Jag tror inte att vi någonsin kommer att få tillbaka pengarna. Även om en av männen dömdes att betala tillbaka så har han redan en miljonskuld hos Kronofogden.

I klippet hör du mer om familjens historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.