Räddningstjänsten på plats efter blixtnedslaget i skogen utanför Bottnaryd. Foto: Privat/Svt

Familjen förhindrade brand efter blixtnedslag utanför Bottnaryd

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Arvidsson i Bottnaryd utanför Jönköping lyckades på onsdagen förhindra en brand att sprida sig i deras skog. De såg blixten men inte att den slog ned och därför tog de bilen för att kolla läget. Det visade sig att blixten träffat ett träd bara några meter in från skogsvägen.

– Det hade slocknat när vi kom men det var glöd i marken som vi släckte med hjälp av en brandsläckare, berättar Liselott Arvidsson.

Det var vid 20-tiden på onsdagen som det började att åska på flera platser i Jönköpings län och som skogsägare är man då extra på sin vakt, säger Liselott Arvidsson, som bor en bit utanför Bottnaryd.

– Man är extra orolig. Det är ju otroligt torrt och det behövs inte mycket för att det ska brinna, säger hon.

Familjen larmade räddningstjänsten som kom till platsen och arbetade med att blöta marken i någon timme.

– Det hade ju slocknat ned själv, men man vet ju inte vad som hänt om vi inte kommit, säger hon och tillägger:

– Jag tror att brandsläckaren och räddningstjänstens arbete var avgörande för att det inte tog sig igen.

Liselott säger att hon och familjen kollar alla väderappar just nu för att hålla koll på vädret och just åska är en farhåga eftersom den extrema torkan gör att ett blixtnedslag kan få stora konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.