Mannen välte både en bil och körde sönder ett garage innan han stal en bil och flydde från polisen. Foto: Mattias Landström/Nyhetswebben

Fängelse efter vansinnesfärd i Habo

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-årsåldern som stått inför rätta misstänkt för 12 olika brott efter en natt tidigare i år då han gick bärsärkargång i Habo fick idag sin dom. Han dömdes till tre års fängelse för grov skadegörelse, grovt olaga hot, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel med mera.

Det var natten mellan den 25 och 26 april som mannen, som har hemadress i Jönköpings kommun, tog sig in på en gård utanför Habo och där stal en hjullastare. Han körde med hög fart från gården och var då nära att köra på gårdsägaren. Därefter fortsatte mannen sin färd på hjullastaren in mot centrala Habo. Utanför Ica välte han en bil och därefter kördes fordonet in i ett bostadshus och garage.

Sedan fordonet fastnat i garaget sprang mannen från platsen och tog sig in i ett bostadshus där han hotade den boende med kniv och krävde att få nycklarna till en bil.

Polisen kunde följa efter mannen och stoppade honom efter en kortare biljakt. Mannen har erkänt gärningarna. Han har uppgett att han var narkotikapåverkad och att hans fokus hade varit att få tag på en bättre bil.

Jönköpings tingsrätt dömer mannen till 11 av de 12 brott han var åtalad för. Bland annat grovt olaga hot, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning, och grovt rattfylleri. Förutom fängelsestraffet på tre år ska mannen även betala skadestånd till ett antal målsägare på sammanlagt nära 200 000 kronor.

Nedan berättar boende om den dramatiska natten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.