Pojkarna hölls kvar i ett källarutrymme i över två timmar. Den ene utsattes för misshandel, rån och dödshot. Foto: Bild från polisens förundersökning

Fängelse för olaga frihetsberövande och rån

Uppdaterad
Publicerad

Nu har domen kommit i fallet om det olaga frihetsberövandet på Ekhagen. Samtliga fem unga män döms och straffen sträcker sig från ungdomsvård till 3 års fängelse.

Rättegången inleddes i början av förra veckan. De åtalades för att under hot hållit kvar två pojkar i ett källarutrymme samt misshandlat och rånat den ene.

På fredagseftermiddagen kom domen och samtliga fem åtalade döms för flertalet olika brott. Bland annat handlar det om olaga frihetsberövande, misshandel, grovt olaga tvång, grovt olaga hot, rån, grovt övergrepp i rättssak och brott mot vapenlagen.

En av de åtalade männen är sedan tidigare dömd att betala skadestånd till en av pojkarna efter en tidigare misshandel. Eftersom skadeståndet inte har betalats och saken hamnat hos Kronofogden, var åklagarens teori att mannen velat kräva pengarna från målsägaren själv som en slags hämnd.

I ett källarutrymme

Händelsen utspelade sig på Ekhagen i Jönköping i oktober förra året. De två pojkarna skulle köpa öl av en person men möttes istället av tre maskerade unga män som förde ner dem i ett källarutrymme. Där anslöt ytterligare två unga män och en av pojkarna utsattes för hot och misshandel.

Pojken rispades med en kniv på halsen. Foto: Polisen

Tre av männen åtalades för att ha varit mer drivande i gärningen genom att bland annat ha utdelat flera slag, dödshotat och tryckt upp pojken mot väggen, rispat hans hals med en kniv, stulit kontanter och tvingat till sig bankomatkort med tillhörande kod, samt tvingat i honom kokain.

Även ett pistolliknande föremål ska ha använts som hot vid misshandeln.

Hotades

Misshandeln ska, enligt polisens förundersökning, ha pågått i minst två timmar. Pojkarna själva uppskattar tiden till tre timmar.

Till slut släpptes pojkarna med hot att, om de skvallrar för polisen, kommer deras familjer att utsättas för våld.

De åtalade pojkarna har förnekat brott, men Jönköpings tingsrätt går i stor del på åklagarens påståenden i åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.