I klippet ovan hör du 60-åringens advokat och åklagaren reagera på domen. Foto: Rebecka Rynefelt/Rynefelt Photography/Johannes Tolf/SVT

16 års fängelse för skjutningen i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings tingsrätt dömer en 60-årig man för att uppsåtligen ha dödat en 37-årig man i Värnamo i april 2021. 60-åringen döms för mord och påföljden bestäms till 16 års fängelse.

Det var den 18 april som larm kom om bråk och skottlossning på Doktorsgatan i Värnamo. Enligt åtalet avlossade 60-åringen fyra pistolskott mot en man.

Den skjutne mannen vårdades närmare två månader på sjukhus, men hans tillstånd försämrades och han avled.

Våldsvågen i Värnamo

Hävdade nödvärn

60-åringen har under rättegången sagt att han skjutit offret men hävdat att han hade rätt till nödvärn.

– Tingsrätten har utgått från vad den tilltalade berättat i förhör vid rättegången och kommit fram till att situationen inte varit sådan att han hade nödvärnsrätt när han sköt målsäganden, säger rådman Lisa J Merovuo i ett pressmeddelande.

Sonen frias

Den morddömdes 35-årige son var åtalad för grov misshandel genom att ha sparkat på 37-åringen efter att han blivit skjuten. Tingsrätten har kommit fram till att åklagaren inte har bevisat att sonen själv utdelat sparkar som träffat 37-åringen på sådant sätt att det medfört smärta. Rätten anser inte heller att åklagaren har kunnat bevisa att det funnits någon gemensam brottsplan som gör att 35-åringen ska hållas ansvarig för sparkar som utdelats av någon annan person. 35-åringen har därför frikänts.

Konflikt bakom

Bakom skjutningen ska det ligga en tidigare konflikt med släktingar till dem som stått inför rätta. Offret skottskadades vid en annan händelse i trakten 2020. En man dömdes till fängelse efter den händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet