Fängelsedomar efter utpressning – avlossade pistolskott

Publicerad

Tre män döms till fängelsestraff efter en utpressningshärva i Skillingaryd i början av året. Bland annat avlossades ett pistolskott i närheten av huvudet på mannen som krävdes på pengar.

Enligt domen från Jönköpings tingsrätt ska allt ha börjat med att mannen, som sedan krävdes på pengar under vapenhot, lånat en summa för att kunna genomför en affär. Och det är i samband med återkrävandet av skulden som det gick våldsamt till.

”I samband med att våldet utövades har ett vapen rests och riktats mot målsägandens huvud, en mantelrörelse gjorts med vapnet samt hot uttalats innebärande att målsäganden och hans familj kommer att skjutas/dödas om han inte inom 24 timmar betalar 200 000 kronor”, står det i stämningsansökan.

En rad olika brott

Nu har tre män i 20- till 30-årsåldern dömts till fängelse. Två av dem får tre års fängelse och en ett år och fyra månaders fängelse. Det handlar bland annat om grovt vapenbrott, grovt olaga tvång, olaga hot, försök till utpressning, misshandel och övergrepp i rättssak.

En av de dömda männen är bosatt i Vaggeryds kommun i likhet med mannen som utsattes för brotten. De två andra bor i Huddinge respektive Borås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.