Boken Smålands Taberg – historien om ett samhälle har utsetts till Årets hembygdsbok Foto: SVT

Fängslande historia om Taberg prisas

Uppdaterad
Publicerad

”Smålands Taberg – historien om ett samhälle” är utsedd till Årets hembygdsbok, en utmärkelse som delas ut av Sveriges hembygdsförbund. I år var 13 böcker nominerade och juryn tyckte att Tabergs Bergslags Hembygdsförening lyckats allra bäst

”I stort format, med ett överväldigande bildmaterial, med instruktiva kartor och med en fängslande industri- och personhistoria ger boken ett viktigt bidrag till samhället Smålands Tabergs fängslande historia. Redaktionsgruppens gedigna arbete med såväl arkivstudier som personintervjuer imponerar.” så lyder motiveringen till utmärkelsen enligt ett pressmeddelande.

Utmärkelsen Årets hembygdsbok har instiftats av Sveriges Hembygdsförbund för att uppmärksamma hembygdslitteraturen. Varje år ger landets 2050 hembygdsföreningar ut runt 1 300 skrifter som på olika sätt berättar om lokalsamhällenas människor, miljöer och utveckling.

Det första priset delades ut 2012 och årets pris ska delas ut vid en lokalhistorisk konferens i Taberg den 17 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.