Från årsskiftet gäller nya regler för kräftfisket i bland annat Vättern. Foto: Christine Olsson / TT

Fångstbegränsning för kräftfisket i Vättern införs

Uppdaterad
Publicerad

Under kräftfisket i Vättern nästa år begränsas fisket för allmänheten. Varje fiskare få som mest ta upp 60 kräftor per dygn och antalet fiskedagar minskar. Det är en del i de nya regler som införs för kräftfisket vid årsskiftet.

Anledningen till de nya reglerna är att förhindra spridningen av kräftpest som den invasiva signalkräftan bär på, vilket gör att den kan slå ut framförallt flodkräftan. På grund av de EU-gemensamma reglerna måste reglerna skärpas för fisket i bland annat Vättern.

– Endast två procent av flodkräftbestånden finns kvar i Sverige. Det är därför viktigt att de åtgärder vi vidtar är verkningsfulla. De nya EU-reglerna ställer tydliga krav på att vi skärper regleringen för att fortsatt kunna fiska signalkräftan, säger Sofia Brockmark utredare på Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

60 kräftor som mest

En av de nya reglerna som införs är fångstbegränsning som innebär att varje fiskare får ta upp max 60 kräftor per dygn.  Helgerna för tillåten fisk kommer också att minska, från fem till tre helger och kräftorna måste var minst tio centimeter stora, för att minska risken för illegal utsättning av små signalkräftor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.