Farliga omkörningar av plogbil upprör på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Ett klipp som visar hur bilister kör om en plogbil på E4:an i Jönköpings län har senaste tiden fått stor spridning på sociala medier.

Många är upprörda över hur förarna agerar.

– Incidenter med plogbilar är vanliga. Varje år blir ett flertal påkörda, säger Mattias Wigert, på Trafikverket i Jönköping.

Klippet som är inspelat 2011 publicerades i veckan på Trafikverkets Facebooksida och har redan setts hundratusentals gånger.

Det visar hur två plogbilar genomför en så kallad tandemplogning, alltså plogar var sitt körfält på motorvägen på nära avstånd från varandra, och är filmat från den ena plogbilen.

Kör om på insidan

Flera bilister försöker köra om plogbilen i det vänstra körfältet på insidan, men tvingas avbryta omkörningen.

”Skrämmande hur folk kör”, ”bedrövligt” och ”ta ifrån dem körkorten”, lyder några av kommentarerna på sociala medier.

Men enligt Mattias Wigert, som är Trafikverkets enhetschef för underhåll i Jönköping, är det inget lagbrott att köra om plogbilar på insidan.

– Däremot ska ska man alltid ta det försiktigt i samband med omkörningen av våra snöresurser. De är ute av en anledning. För att ta bort snö, säger han.

Snörök riskfaktor

Enligt Wigert är både det oplogade väglaget och snöröken som kommer från själva plogningen riskfaktorer vid omkörningarna.

Och det är just när bilister kör om som de flesta kollisioner med plogbilar inträffar.

– Ja, de får sladd eller har noll sikt på grund av snöröken och sladdar då in i plogbilen, säger Mattias Wigert.

Brukar släppa förbi

Plogbilsförare brukar släppa förbi bilar om de bedömer att snömängden framför är rimlig att köra i, uppger han.

– Men inte om det är exempelvis är en decimeter snö. Man får lita på plogbilsföraren.

Hur vanligt är det att bilister ändå försöker köra om?

– Det är vanligt. Man vill komma fram så fort som möjligt. Men det är det dåliga väglaget som tar tid, inte plogbilen. Hamnar man före i snön kan man ändå inte köra, säger Mattias Wigert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.