I klippet berättar skuldrådgivaren Ingrid Nyberg Johansson vad den absolut vanligaste skuldfällan är för barnfamiljer och som hon tror många inte tänker på. Foto: SVT/Johannes Tolf

Skuldrådgivaren varnar: Här är vanligaste fällan för barnfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt vanligare att barnfamiljer hamnar i skuldfällor till följ av olika abonnemang. Det säger Gnosjö kommuns skuldrådgivare som tycker att hela samhället behöver tänka om.

I början av juni var det nästan 5 600 barn i Jönköpings län som levde i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det uppger Kronofogden och Barnens rätt i samhället, Bris.

Gnosjö är den kommun i länet som har procentuellt högst andel barn som lever i en skuldsatt familj. Kommunens budget- och skuldrådgivare Ingrid Nyberg Johansson har märkt av ett allt större problem med krashade privatekonomier till följd av att man tecknat olika abonnemang.

– Det ser vi konstant, säger hon.

I klippet ovan berättar hon vad den absolut vanligaste skuldfällan är för barnfamiljer och som hon tror många inte tänker på.

Stora skillnader mellan kommuner i länet

I Habo är det ett av 37 barn och i Gnosjö ett av tio som lever i ett hushåll med skulder.

– De stora geografiska skillnaderna är kopplade till hur samhället ser ut i stort. Där det finns många som har skulder hos Kronofogden, finns också många barn i skuldsatta familjer. Faktorer som arbetslöshet, medelinkomst och utbildningsnivå påverkar, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.