Lätt att få ”julklappslån” – trots tidigare skulder

Publicerad

Inför jul- och nyårshelgen lockar snabblåneföretagen med blixtsnabba pengar.

Men räntan är skyhög och risken att hamna i en skuldfälla är stor.

SVT har kartlagt företagen som ger dyra, snabba lån – och som struntar i om du har betalningsanmärkningar.

Upplägget: Jag vill låna 5 000 kronor till en julklapp. Jag tjänar 10 000 kronor i månaden och jag har en betalningsanmärkning. En kund med den profilen borde ha svårt att få ett lån beviljat.

Men när SVT ringer flera svenska snabblåneföretag med en påstådd låneansökan får vi positiva besked.

– Du kan ha pengarna på kontot under dagen, säger en telefonist på ett av företagen.

Marknadsförs som ”jullån”

Snabblåneföretagen har varit på tapeten under flera år och har kritiserats av både Finansinspektionen och Konsumentverket. Trots flera lagskärpningar finns bolagen kvar – och är alltjämt populära.

Just nu, inför jul och nyår, pågår intensiv marknadsföring av det som kallar ”jul- och nyårslån” – snabba lån till konsumtion och utan säkerhet.

Bolagen som lånar ut summor upp till 60 000 kronor har i regel låga inkomstkrav och ställer inga frågor om varför du lånar. Av de 19 bolag som SVT kartlagt uppger 11 att de lånar ut även till kunder med betalningsanmärkningar. 

– Det behöver inte vara några problem, säger telefonisten till SVT.

Effektiva räntor på över 9000 procent

Men det finns en hake. Räntorna är betydligt högre än för exempelvis ett bolån och landar oftast på omkring 40 procent, vilket är precis vad lagen tillåter. Den effektiva räntan däremot, som bestämmer den totala kostnaden, kan uppgå till flera tusen procent.

På snabblåneföretaget Viaconto kan den effektiva räntan bli så hög som 9483 procent.

På konkurrenten Loanstep kan ett lån på 5 500 kronor landa på kostnader på nästan 9 400 kronor.

Har kritiserats av flera myndigheter

Snabblåneföretaget Kredit 365 tillämpar en ränta på 39 procent, men även här är de effektiva räntorna höga, upp till 1135 procent. Den som inte kan betala tillbaka inom utsatt tid måste betala ytterligare dröjsmålsränta.

Men enligt vd:n Jens Schau Hansen är siffrorna om effektiv ränta missvisande.

– Trots att återbetalningsperioden är en månad jämför du med vad det skulle kosta om du hade lånet i ett år. Lån med kort återbetalningsperiod ser därför vilseledande dyra ut, säger han.

Varför lånar ni ut till kunder med betalningsanmärkningar?

– Vi har sett att en betalningsanmärkning inte nödvändigtvis behöver dra ner betalningsförmågan. Det är en övergripande kreditbedömning som avgör om kunden kan låna eller inte.

Så funkar snabblåneföretagen

Att låna ut pengar till hög ränta är inte olagligt, men snabblåneföretagens upplägg har ofta kritiserats av flera myndigheter.

Regeringen har därför infört flera åtgärder mot så kallade högkostnadskrediter. Enligt en ny lag från 2018 gäller följande:

Den nominella räntan på ett lån får vara högst 40 procent över Riksbankens referensränta, som just nu är 0 procent.

De totala kostnaderna för ett lån får högst vara lika stora som lånet. Ett lån på 1 000 kronor får alltså inte ha kostnader som är högre än 2000 kronor.

De effektiva räntorna kan dock variera mycket mellan olika bolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.