Patrik Nygren, 25, fastnade i en ond cirkel av snabblån. Foto: SVT

Patrik, 25: ”Det är skrämmande enkelt att låna”

Publicerad

Patrik Nygren, 25, fastnade i en ond cirkel av snabblån. Nu lever han med konsekvenserna.

– Det ska inte vara så här enkelt att låna. Det är skrämmande, säger han.

För Patrik Nygren började det med ett billån. Men det blev ingen bil. I stället gick pengarna åt till konsumtion och när lånet skulle betalas tillbaka fanns inga pengar kvar.

– Jag insåg att det var enkelt. För att låsa det lånet tog jag ett nytt. Sedan fastnade jag i en ond cirkel, säger han.

Gick 20 000 back – varje månad

Han fick lån på flera av snabblåneföretagen, trots att han redan hade obetalda snabblån hos deras konkurrenter. Ofta tog det bara någon dag innan pengarna kom in på kontot.

– Det var ett knapptryck bort. De sa att de skulle kolla upp mina uppgifter, men jag undrar om de faktiskt gjorde det, säger han till SVT.

Förseningsräntor och avgifter gjorde att månadskostnaderna drog iväg ordentligt. När det var som värst gick han back med över 20 000 kronor varje månad, samtidigt som han hade en inkomst på 12 000 kronor.

– Det är skrämmande. Det visar att vem som helst kan låna. Hade jag ha gått till banken och bett om ett lån hade jag blivit nekad direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.