Finansinspektionen vill se hårdare krav på snabblåneföretagen

Publicerad

Snabblåneföretagen måste göra en kreditbedömning innan de lånar ut pengar.

Men metoderna är olika, och det finns kryphål.

– Det saknas en allmän reglering, säger Magnus Karlsson, avdelningschef på Finansinspektionen.

Finansinspektionen har flera gånger påtalat problemen med snabblån med höga krediter. Senast i september i fjol skärptes lagstiftningen när det gäller räntorna, som numera inte får övergå 40 procent i kreditränta.

Finns ingen reglering

Den effektiva räntan däremot, som inkluderar avgifter och andra kostnader, är fortsatt väldigt hög bland flera av bolagen. Kraven på vem som får låna är låga, och flera lån går ut till kunder med betalningsanmärkningar.

Nu vill Finansinspektionen se ännu striktare regler för snabblåneföretagens kreditprövningar.

– I dag finns ingen exakt reglering av hur en kreditbedömningen ska se ut. De råden som finns i dag är gamla och måste uppdateras, säger Magnus Karlsson, som är avdelningschef för macroanalys på FI.

Det enda som gäller i dag är att kunden ska ha återbetalningsförmåga. Men det är upp till kreditbolaget själv att bedöma vad det innebär.

Lånar för 50 miljarder

Kort- och kontolån har ökat rejält de senaste åren och utgjorde under förra året på 50 miljarder kronor, visar Finansinspektionens rapport från oktober. Det går att jämföra med 2008, då siffran var fyra miljarder. Anledningen är e-handeln, men också det faktum att allt fler tar snabba lån för att konsumera.

Vad är problemet med det här? Jo, om man inte kan betala tillbaka kan man hamna i en riktig knipa. Eftersom lånen ofta är förknippade med höga räntor och avgifter är risken att man fastnar i en svårlöst skuldfälla.

– Vår undersökning visar att vissa måste betala så mycket som halva sin inkomst för att betala tillbaka. Det finns en risk att det byggs upp, säger Magnus Karlsson, Finansinspektionen.

”Risk för ond spiral”

De som oftast hamnar i knipa är de unga. 8 procent av personer under 25 som lånar till konsumtion hamnar hos inkasso. Siffran för den totala befolkningen är 4,5 procent.

– Det är viktigt att man vet vad man skriver upp sig på. Hur mycket ska du betala tillbaka och hur länge? Annars är risken att man hamnar i en ond spiral där man tar mer lån för att lösa andra krediter, säger Magnus Karlsson.

Ny lag – detta gäller just nu

Att låna ut pengar till hög ränta är inte olagligt, men snabblåneföretagens upplägg har ofta kritiserats av flera myndigheter.

Regeringen har därför infört flera åtgärder mot så kallade högkostnadskrediter. Enligt en ny lag från 2018 gäller följande:

Den nominella räntan på ett lån får vara högst 40 procent över Riksbankens referensränta, som just nu är 0 procent.

De totala kostnaderna för ett lån får högst vara lika stora som lånet. Ett lån på 1 000 kronor får alltså inte ha kostnader som är högre än 2000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.