Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar vaccinsamordnare Jonas Almgren vad den minskade tillgången på dos 1 innebär för framförallt de som är yngre än 30 år. Foto: SVT/Johannes Tolf/TT/Johan Nilsson

Färre vaccindoser i Jönköpings län kommande veckorna

Uppdaterad
Publicerad

Under veckorna 31-34 kommer merparten av covid-vaccinet att gå till de länsinvånare som ska ha dos två. Detta innebär att det är svårare för dem som ännu inte fått den första sprutan att få en tid de närmaste veckorna.

Region Jönköpings län har fått besked om minskade leveranser av Pfizer Biontechs vaccin mot covid -19 under veckorna 31-34. Det gör att antalet bokningsbara tider för dos 1 kommer att minska under perioden.

I slutet av förra veckan hade 52 procent i åldersgruppen 18 – 29 år fått antingen första sprutan eller hade en inbokad tid för den.

– Det finns helt klart en vilja i den här gruppen att vaccinera sig, säger regionens vaccinsamordnare Jonas Almgren.

Han kan inte se någon tydlig tendens att de yngre skulle vara mer ovilligt inställda än de äldre till att vaccinera sig mot covid-19, som det rapporterats om på andra håll i landet.

Snart släpps ytterligare åldergrupp in

Från och med vecka 32 kommer ungdomar födda 2005 eller tidigare att erbjudas vaccin och de minskade leveranserna påverkar även den yngsta åldersgruppen, då Pfizers vaccin i nuläget är det enda som är godkänt för barn ned till 12 år. Tidsbokning sker utifrån tillgång till vaccin.

I klippet ovan hör du vad den minskade tillgången på dos 1 innebär för framförallt de yngre länsinvånarna, men även de i de äldre åldersgrupperna som inte fått första sprutan än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet