Foto: TT

Nu får alla över 18 år vaccinera sig i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Från och med imorgon onsdag kan alla över 18 år i Jönköpings län boka tid för vaccination. Därmed så kan nu alla åldersgrupper vaccinera sig mot covid-19 i Region Jönköpings län.

Vaccinationstakten i Region Jönköpings län går bättre än beräknat och från och med imorgon kan även de mellan 18-29 år boka vaccinationstid. Det är något tidigare än den ursprungliga planeringen.

– Nu har 60 procent i åldersgruppen 30-39 år antingen fått vaccin eller bokat tid för vaccination. Det innebär att vi nu kan släppa på den sista åldersgruppen i fas 4, och därmed är det fritt fram för alla invånare som är 18 år eller äldre att boka tid och vaccinera sig mot covid -19, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Så fungerar vaccinerna mot covid-19

Åldersindelningen har tidigare utgått från födelseår, men när det gäller den här åldersgränsen så är det födelsedatum som gäller. Det är alltså du som fyllt 18 år som kan boka tid.

Fas 4 omfattar alla från 18-59 år, och Region Jönköpings län vaccinerar utifrån tillgången till vaccin.

16-17 åringarna näst ut

Även ungdomar som är 16-17 år kommer att vaccineras,.  Detta kommer att göras när övriga är färdigvaccinerade, troligen med start i augusti eller september.
Barn som tillhör en riskgrupp kan vaccineras ner till 12 års ålder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad innehåller ett vaccin? Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet