Färre förlänger gravrätten

Uppdaterad
Publicerad

Traditionen att hedra sina döda anhöriga genom att smycka deras gravar med kransar och ljus är stark men viljan är tidsbegränsad. Allt fler anhöriga väljer att återlämna gravrätten efter att de första 25 fria åren har löpt ut.

I Vetlanda väljer endast 30 procent att förlänga gravrätten och det är lägsta siffran i landet.

– Jag har funderat mycket över orsaken, men jag tror att det har att göra med att Vetlanda är en utflyttningsbygd, säger kyrkogårdschefen Roger Ljungkvist.

Många väljer att röra på sej för studier och jobb och kontakten med den gamla hembygden blir då allt svagare. Däremot tror han inte att kostnaden 500 kronor för att förnya gravrätten i ytterligare 25 år avskräcker.

Annelie Löfgren, som  snyggar till en familjegrav håller med.

– Min mamma och syster finns inte längre här på Skogskyrkogården. Det skulle kännas bättre med något annat än en gravsten.

Elisa Karlsson tycker att 25 år är för kort tid för att återlämna en grav.

– Jag kommer att förlänga gravrätten eftersom jag vill ha en plats att smycka och minnas mina närstående.

Kyrkogårdschefen Roger Ljungkvist märker av vetlandabornas rörligare liv också genom att allt fler efterfrågar nya gravplatsalternativ.

Sedan några år tillbaka finns både minneslund och gemensamma gravkullar och gravstenar på kyrkogården där de anhöriga inte behöver ha något ansvar för skötseln.

En effekt av att allt fler vetlandabor lämnar tillbaka gravrätterna är att antalet överblivna gravstenar ökar. Idag ställs de undan i väntan på att bli stenkross.

– Synd, eftersom en del stenar är verkligen vackra. Kanske kan vi framöver erbjuda återanvändning på samma sätt som i Jönköping, säger Roger Ljungkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.