• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en radhuslänga i Uddevalla på Stora Helleviksgatan med kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Grennaskolan Foto: TT

Riksinternatet försvinner – Grennaskolan blir internationellt campus

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyår startar Högskolan i Jönköping sin nya förberedande utbildning på Grennaskolan. Och trots att långt ifrån alla platser på utbildningen är fyllda, så är man från högskolans sida nöjd med antalet studenter.

1 januari 2016 så upphör Grennaskolan att vara riksinternat. Samtidigt startas en ny utbildning på skolan för internationella studenter, i Högskolan i Jönköpings regi.

Högskolan hade avtalat med Grennaskolan om 60 platser för internationella studenter, men några dagar före jul hade bara 35 studenter betalat avgiften för utbildningen. Trots det är man från högskolans sida nöjd med intresset för utbildningen:

– Vi är extremt nöjda. Vi la upp hemsidan i juni och öppnade upp ansökan i september, så det måste vi vara, säger Hanna Ståhl, ansvarig för den nya utbildningen.

Många från Kina

Hanna Ståhl poängterar att siffran 60 var en uppskattning man gjorde innan man tecknade avtalet med Grennaskolan. Hon räknar också med att ytterligare några studenter tillkommer innan terminens start.

– Vi har antagit 57 stycken, och av dem har hittills 35 betalat studieavgift, så en kvalificerad gissning är att det landar på drygt 40, säger Hanna Ståhl.

Majoriteten av studenterna kommer från Kina och Iran där högskolan har haft hjälp av två agenter som jobbat mycket med att rekrytera studenter. Men det kommer även studenter från länder som Turkiet, Bangladesh och Kamerun. Ett problem man haft under hösten är att några av de kinesiska studenterna nekades uppehållstillstånd. Enligt ansvariga på Grennaskolan ska det ha löst sig i de flesta fall, men några studenter väntas kunna ansluta först senare under terminen.

Planerar att utöka

Även fast man inte fyllt alla platserna till vårterminen är högskolans plan att utöka antalet utbildningsplatser från 60 till 90 stycken till höstterminen 2016. Något som välkomnas av Grennaskolans styrelse:

– Det är mycket bra för skolan och för Gränna som ort. Dels att lokalerna används och dels för arbetstillfällena det innebär, säger Lennart Fransson, styrelseordförande i Grennaskolan.

Enligt Lennart Fransson blir det ingen ekonomisk skillnad för Grennaskolans del om de 60 platserna är fyllda eller ej, eftersom högskolan betalar för platserna oavsett.

Hoppas på draghjälp

Den nya utbildningen kommer bedrivas helt i högskolans regi, vid sidan av den ordinarie grundskole- och gymnasieundervisningen på Grennaskolan. I höstas beslutade Grennaskolan att inte ha något elevintag i årskurs 7, och endast till IB-programmet i årskurs 1 på gymnasiet. På sikt kommer grundskoleverksamheten, samhälls- och naturprogrammen avvecklas och endast IB-programmet finnas kvar. Men förhoppningen är att antalet IB-elever kommer växa med draghjälp av högskolan:

– Vi ser ju fördelen med att ha ett IB-program på Grennaskolan som sen kan bli en brygga till högskolan, säger Lennart Fransson.

Vid årsskiftet sker en rad förändringar på Grennaskolan. Bland annat byter skolan namn och nya internationella studenter flyttar in.

  • 1 januari 2016 försvinner den gamla skolformen riksinternat. Därför byter bolaget Riksinternatet Grennaskolan AB namn till Grenna International Campus AB. Men det rör sig om samma kommunägda bolag.
  • Bolaget kommer inte längre bedriva undervisning utan endast ansvara för internatdelen, fastigheterna och måltiderna.
  • Ansvaret för själva undervisningen (på högstadiet och gymnasieprogrammen) flyttas istället över till kommunens utbildningsförvaltning. De ca 25 lärare som tidigare varit anställda av Grennaskolan kommer anställas direkt av kommunen. Kvar i bolaget finns ett 20-tal anställda som ansvarar för bla matlagning och fastighetsskötsel.  
    – Förändringen är i huvudsak formell. Förvaltningens ambition är att såväl elever som personal på kort sikt inte ska märka någon större skillnad vid bytet av huvudman, säger utbildningsdirektör Göran Isberg i ett pressmeddelande.
  • I början av januari startar också högskolan sitt nya förberedande högskoleprogram som är förlagt till Grennaskolan. Utbildningen riktar sig till internationella studenter som inte är behöriga för högskolestudier. Högskolan har avtalat med Grennaskolan om 60 internatplatser för den nya utbildningen under vårterminen, och 90 internatplatser under hösten.
  • Den föreberedande högskoleutbildningen kommer bedrivas helt vid sidan av den ordinarie utbildningen på Grennaskolan, och undervisningen kommer skötas av högskolans egen personal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grennaskolans framtid

Mer i ämnet