Foto: SVT/Kristin Renulf/Lise Åserud

Färre kvinnor drabbas av förlossningsskador i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor drabbas av förlossningsskador, men siffror visar att färre kvinnor skadas i Region Jönköpings län än på många andra håll i landet.

Varje år föds cirka 2 000 barn i Region Jönköpings län och av kvinnorna som föder drabbas mellan 20 och 30 av allvarliga förlossningsskador. 

Men det är en låg siffra sett till hela landet.

I Regionen har man länge arbetat målinriktat för att minska antalet förlossningsskador.

– Vi har sjunkande siffror år från år så det är ju någonting som vi gör rätt, säger Maria Magnusson, barnmorska.

Verksamhetschef Johan Skoglund håller med.

– Det är jätteroligt. Och vi vet att våra metoder är kända i landet.

Utbildar i teknik

De metoder som Region Jönköpings län har arbetat fram tillsammans med hela sydöstra sjukvårdsregionen handlar mycket om kommunikation mellan sjukhusen, att prata om problematiken krig förlossningsskador och att lära av varandra.

– Men det handlar också mycket om att utbilda i rätt teknik när man förlöser, säger Johan Skoglund.

Och det förebyggande arbetet har gett resultat. Snittet i landet ligger på 1,6 procent när det gäller bristningar av tredje eller fjärde graden vid förlossningar där inte sugklocka eller andra instrument används.

I Jönköping är siffran 1 procent vilket är bland den lägsta i landet. Det visar uppgifter från Sveriges kommuner och landsting.

Barnmorskan Maria Magnusson och Johan Skoglund, verksamhetschef, kvinnokliniken på Ryhov i Jönkpöping, är nöjda över att antalet kvinnor med svåra förlossningsskador minskar. Foto: SVT / Kristin Renulf

Oro bland gravida

Maria Magnusson möter ofta kvinnor som är oroliga inför förlossningen.

– Många har funderingar kring förlossningsskador och vill att vi är noggranna och att vi har uppsikt över underlivet vid förlossningen.

Vad ska du som barnmorska tänka på?

– Det är viktigt att inte forcera krystningen och undvika sugklocka så långt det går eftersom det innebär en risksituation för större bristningar. Vi jobbar i team runt kvinnan och försöker alltid vara två barnmorskor när vi förlöser. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.