Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hela Människan i Jönköping tvingas begränsa öppettiderna under sommaren efter hot och våld bland gäster, som mår allt sämre. Starta klippet och hör mer om bakgrunden till detta. Foto: Sandra Wennergren

Färre öppettimmar hos Hela Människan efter hot och våld

Uppdaterad
Publicerad

De som besöker Hela Människan i Jönköping för att få frukost och en dusch, mår mycket sämre nu än för bara några år sedan. Under sommaren har öppettiderna begränsats för att det ska finnas tillräckligt med personal för att upprätthålla säkerheten.

När dörrarna öppnas strömmar det in gäster till Hela människans verksamhet. I snitt är det femton personer som varje dag kommer för att hämta smörgåsar och bakverk, som konditorier i närheten har skänkt.

– Idag har jag hämtat på ett café i närheten. I morgon ska jag till en bensinmack, säger Peter, som jobbar på Hela människan.

I ett kylskåp i hallen lägger han in mackorna som gästerna kan ta. Flera stoppar ryggsäcken full. Några går in och sätter sig i matsalen och äter frukost.

Sover i cykelförråd

”Lasse” kommer hit varje dag. Han har varit bostadslös i några månader.

– Jag sover överallt, cykelförråd, överallt där jag kan få tak över huvudet, säger han.

Under vårt besök är det lugnt, men verksamhetschefen Gunnar Dahlqvist berättar att han varje vecka skriver tillbudsrapporter efter hot och våld.

– För några år sedan hade vi inget sådant. Det är en effekt av att psykiatrin lagt ner verksamhet och att den som inte mår bra har ett allt större ansvar för sin hälsa. För många av våra gäster fungerar inte det.

I klippet hör du ”Lasse” och Gunnar Dahlqvist berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.