Foto: arkivbild/SVT

Färre sökande till populära program

Uppdaterad
Publicerad

Utbudet av högskoleutbildningar ökar men färre unga söker sig till universitet och högskolor i höst. Söktrycket minskar även till Jönköping, men fortfarande är socionomprogrammet det mest populära.

Utbudet av högskoleutbildningar ökar med upp till en procent jämfört med hösten 2016. Men betydligt färre unga söker till universitet och högskolor i höst. Enligt Universitets- och högskolerådet väljer många unga att arbeta framför att studera vidare eftersom det råder högkonjunktur.

– Det är också så att det är minskade barnkullar i de årgångar som söker utbildningar nu, säger Jan Johansson, statistiker på högskolan i Jönköping.

Mindre kullar

Antalet sökande till högskoleutbildningar minskar i hela landet med 2,3 procent jämfört med hösten 2016. Nedgången beror till stor del just på att gruppen sökande som är högst 24 år gamla minskar med sex procent samtidigt som den rådande konjunkturen alltså ger goda möjligheter till arbete för unga.

Färre har sökt även till högskolan i Jönköping. Den utbildning som fortfarande är mest populär är Socionomprogrammet. 2912 har sökt utbildningen till hösten, det kan jämföras med 3137 sökande i fjol.

Sjuksköterska minskar

Andra populära program är civilekonomprogrammet med 2443 sökande (2816 förra året) till 278 platser och sjuksköterskeprogrammet med 1768 sökande (2400 i fjol) till 266 platser.

– Det kan delvis förklaras med att vi startar sjuksköterskeutbildning även i Värnamo, säger Jan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.