Foto: Fredrik Sandberg/TT

Färre tiggande EU-migranter i Jönköping

Publicerad

Januari är lågsäsong för de EU-migranter som vistas i Jönköping. Kylan i kombination med att folk generellt är mindre givmilda den här tiden på året är orsaken enligt Kyrkhjälpen.

Kjell Olsson på Kyrkhjälpen berättar att det just nu bor 27 rumänska EU-migranter på campingen på Rosenlund i Jönköping.

– Jag vet att det är några till som kommer att åka hem nu till helgen, säger Kjell Olsson.

Han berättar att det under 2015 brukade finnas mellan 30 – 50 tiggande EU-migranter i Jönköpings kommun, men att det brukar bli färre efter jul- och nyårshelgerna.

– De fick mest i sina muggar under julen. Då är folk givmilda. Nu i januari är det lite svårare att få pengar och dessutom är det ju kallt ute. Därför väljer en del att åka hem till Rumänien, säger Kjell Olsson.

Ingen kö till campingen

På campingen på Rosenlund finns några stugor öronmärka åt de tiggande EU-migranterna. Där får 30 personer plats, och de betalar en mindre summa i hyra.

Kjell Olsson säger att det inte är kö för att få en sängplats på campingen. Det var det innan jul.

– Jag tror att det kommer att vara runt 25 personer som bor här nu under vintern, säger Kjell Olsson.

– Så vitt jag vet bor inga personer i bilar just nu.

Arbeta på hemmaplan

Under nästa vecka kommer de boende få information om konkreta sätt att försörja sig i Rumänien.

– Det kan handla om exempelvis korgtillverkning och sömnad. Att de produkterna senare exporteras till Sverige och säljs via exempelvis kyrkor, säger Kjell Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer