Färre unga i Jönköping kan köpa bostad

Uppdaterad
Publicerad

Inkomsterna har ökat, skatterna sänkts, men möjligheterna att köpa en bostad har minskat för unga hushåll i Jönköping de senaste tio åren. Det visar en rapport som analysföretaget Prognoscentret tagit fram på uppdrag av HSB.

Enligt rapporten kunde de undersökta unga typhushållen 2005 köpa en bostad, klara den löpande boendekostnaden och undvika lån utan säkerhet. Tio år senare räcker inte insatsen till bottenlån och fler tvingas ta dyra blancolån för att alls kunna köpa en bostad.

Kritik från HSB

– Det är ironiskt att många unga har fått det bättre ekonomiskt de senaste åren, men samtidigt är det svårare än på väldigt länge att köpa en egen bostad. Även om bolånetak och amorteringskrav kunde motiveras för att minska hushållens skuldsättning har det också hindrat många unga att hitta ett eget hem, säger Anders Lago, förbundsordförande för HSB, i ett pressmeddelande.

”Det var bättre förr”

Rapporten ”Det var bättre förr – Ungas förutsättningar på bostadsköparmarknaden 2005–2015” har följt två hushåll under tio år som vill köpa bostadsrätt i Sveriges 20 större kommuner.

De två hushållen är en hemmaboende 23-åring och ett 27-årigt par som bor i hyresrätt men vill köpa bostadsrätt.

23-åringen arbetar, vill köpa en etta på 30 kvadratmeter och har inga sparade pengar.

Det 27-åriga paret arbetar respektive studerar, vill köpa en tvåa på 45 kvadratmeter och har 60.000 kronor sparat.

23-åringen

I Jönköping var boendeutgiften för 23-åringen 24 procent av disponibel inkomst 2005. Tio år senare har andelen stigit till 33 procent.

Under 2005 tvingades 23-åringen ta lån utan säkerhet överstigande 100.000 kronor i 1 av 20 kommuner. Tio år senare har siffran stigit till 11 av 20 kommuner.

2005 klarade 23-åringen bankernas inkomstkrav för bostadslån i 16 av 20 kommuner. 2015 har andelen sjunkit till 14 av 20 kommuner.

Paret

2005 kunde paret låna hela beloppet till bottenlån i 17 av 20 kommuner. Tio år senare är det inte möjligt i någon kommun.

Parets insats räcker med god marginal till en tvåa i Jönköping under 2005 och 2008. Men en stegvis köpkraftsförsvagning gör att de behöver låna 90.000 i blancolån 2015 för att kunna köpa samma bostad, uppger HSB i pressmeddelandet.

Enligt HSB innebär det i praktiken att möjligheten att köpa en bostad nu har försvårats.

– Rapporten visar att regeringen behöver en långsiktig politik för ett högt bostadsbyggande. Det är trots allt bristen som drivit upp priserna på bostäder, säger Anders Lago.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.