Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Klahr på polisen i Södra Vätterbygden berättar om den riktade insats man nu har på bostadsområdet Öxnehaga i Jönköping. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Fåtal förgrundsgestalter bakom kriminella nätverk”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan skottlossningen i mitten av oktober där en 13-årig pojke blev skjuten så har polisen parallellt med den pågående utredningen ökat sin närvaro på Öxnehaga i Huskvarna. Enligt polisen så är det ett fåtal personer som styr den kriminella verksamheten i området.

Förra veckan drog man igång en större insats inom polisens nationella särskilda händelse med operationsnamn Rimfrost. Den pågående insatsen ska pågå åtminstone fram till och med februari och syftet är att störa den gängkriminalitet som finns i området.

– Anledningen till att vi nu gör den här insatsen är såklart händelserna med skjutningen av pojken samt att det i området finns en öppen narkotikaförsäljning och en otrygghet i området kring centrum och sporthallen på Öxnehaga, säger Kristoffer Axell gruppchef för områdespoliserna i polisområde Södra Vätterbygden.

Enligt Axell så är det mindre grupperingar av personer som styr de kriminella nätverken på bostadsområdet.

Vill hindra kriminell rekrytering

– Ja det handlar om ett fåtal kriminella förgrundsgestalter och dessa personer har en svans efter sig. Det rör sig inte om särskilt många individer och nätverken är löst sammansatta där olika personer går in och ut. De dras dit det går att tjäna pengar, menar Axell.

Att det finns en otrygghet på Öxnehaga har varit känt under flera år och polisen har haft en rad insatser i området. Och trots att det handlar om få individer som ingår i de kriminella nätverken så är otryggheten på Öxnehaga stor.

– Vi angriper problemet på lite olika sätt nu, säger Kristoffer Axell, vi vill förhindra att de kriminella nätverken rekryterar fler personer. Vi kommer vi att öka vår synlighet och vara på plats mer, inte bara åka runt utan gå ur bilarna och skapa en dialog med de boende för att för att få en bättre kommunikation. Vi har även ett samarbete med andra aktörer på området, bostadsbolaget och kommunen.

Dold spaningsverksamhet

Johan Klahr är gruppchef på polisen och berättar att man även kommer att genomföra en form av dold spaningsverksamhet på Öxnehaga.

– Vi vill skapa trygghet, vi vill att Öxnehaga ska vara ett område där folk känner sig trygga, ett område dit folk faktiskt vill flytta, säger Johan Klahr.

Det har varit stökigt på Öxnehaga under en lång tid nu, varför har ni inte fått ordning på detta tidigare?

– Vi har varit uppe på Öxnehaga ganska frekvent men det är nu vi har hittat en modell vi tror på där vi kraftsamlar ytterligare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett stort antal polispatruller var den 17 oktober på plats på Öxnehaga i Huskvarna där en pojke skadats vid en skjutning. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossning öxnehaga Huskvarna

Mer i ämnet