Regionen skriver i anmälan att några uppenbara fel inte har kunnat identifieras i utredningen av utbrottet. Foto: Johan Nilsson/TT

Fem patienter dog – vårdavdelning granskas av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort utbrott av covid-19 på en vårdavdelning på länssjukhuset Ryhov krävde fem patienters liv. Nu anmäler Region Jönköpings län händelsen för prövning enligt lex Maria.

Det var i slutet av maj som Ortopedisk vårdenhet A på Länssjukhuset Ryhov beslutade om intagningsstopp. Både patienter och personal hade testats positivt för covid-19.

Enligt Regionens anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg smittades cirka 20 patienter och 40 vårdpersonal. För sex av patienterna i åldrarna 63 – 91 år blev utgången mycket allvarlig, fem av dem avled antingen på grund av covid-19 eller med covid-19 som bidragande orsak tillsammans med svår annan sjukdom. En patient är fortfarande i sjukhusvård.

Corona Jönköping

Fler enkelrum

I anmälan skriver Regionen att några uppenbara fel inte har kunnat identifieras i utredningen av händelsen, men att det fanns svårigheter att skydda för smitta när den kommit in och börjat sprida sig.

Flera åtgärder har införts efter händelsen. Bland annat kommer andelen enkelrum öka på Länssjukhuset Ryhov. Rutiner för identifiering av möjlig smittspridning på vårdavdelning har skärpts och resurser för smittspårning ska utökas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet