Tillbaka efter sex år Foto: Dan Hansson/TT

Filmfestivalen tillbaka i Jönköping

Publicerad

Efter ett uppehåll på sex år är filmfestivalen tillbaka i Jönköping, under den 17-21 oktober kommer folk bjudas in till fem dygn fyllda av film, gäster och workshops.

Jönköpings kommun menar att syftet med festivalen är att fira film i alla former, filmerna som kommer att visas är sådana som jönköpingsborna inte skulle få se i vanliga biografer.

– Till filmfestivalen har vi letat efter filmer från världens alla hörn, men också filmer med unika inriktningar där målet är att presentera ett mångfacetterat program i olika teman, berättelser och representation, säger en av festivalproducenterna Helena Sandberg.

Årets filmfestival

Filmfestivalen har valt att satsa på grannlandet Finland, där man kommer visa en ny genre som kallas ”Finnish Weird”. Sen kommer festivalen även ha fokus på #Metoo, där de kommer ha ett mini-tema om kvinnlig hämnd där filmerna Thriller, Revenge och MFA är med.

Inspirationen för filmfestivalen är hämtad från John Bauers sagovärld, där Jönköpings kommun menar att filmerna som visas kommer utmana synen på verklighet och våra gränser.

– Här är allt möjligt, även det omöjliga, säger Malin Cramer som är festivalproducent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.