Anna Stavreus på Nämndemansgården i Jönköping märker av att allt fler arbetsgivare hör av sig om medarbetare som har problem med alkohol, droger och spel. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Fler arbetsgivare märker av alkoholproblem hos anställda

Uppdaterad
Publicerad

Det är snart två månader sedan restriktionerna kring hemarbete upphörde. Nu börjar allt fler arbetsgivare höra av sig till företagshälsovård och alkohol- och drogrådgivare om medarbetare som utvecklat problem med alkohol, droger och spel under pandemin.

– Det har varit en dramatisk ökning de senaste tre veckorna, säger Anna Stavréus, case manager på Nämndemansgården i Jönköping som är ett privat företag som arbetar med beroendeproblematik. 

Till Anna Stavréus ringer såväl arbetsgivare och anhöriga, som de som själva är drabbade av missbruk. Under pandemins restriktionsfas var det mest anhöriga som ringde. Nu är det istället arbetsgivare.

– För många som arbetat hemma har det varit en ensam tid och vissa dagar har arbetstagaren kanske inte ens haft telefonkontakt med sin chef eller sina kollegor, säger Anna Stavréus. 

Hör Anna berätta mer i klippet ovan.

En av fem anställda dricker för mycket

Även organisationen Företagarna har märkt av att fler hör av sig.

– Det är många av våra medlemmar som ringer för stöttning och för råd hur de ska hantera den psykiska ohälsan hos sig själva och sin anställda, säger regionchef Frida Boklund.

– Missbruk är väldigt vanligt. Om vi har fem miljoner som arbetar så är en miljon av dem i ett riskbruk eller missbruk, alltså var femte anställd. Det ställer stora krav på arbetsgivarna att ta tag i problemen på arbetsplatsen, säger Anna Stavréus.

Nämndemansgården

Nämndemansgården är ett privat behandlingshem för alkohol- och drogmissbruk och företaget jobbar även allmänt med beroendeproblematik.

Koncernen startades i Skåne på 80-talet och finns i dag på flera platser i landet. Nämndemansgården jobbar med uppdragsgivare i form av kommuner, regioner och företag men även direkt med privatpersoner.

Hit kan du vända dig om du har problem med alkohol

1177 Vårdguiden – Hänvisar till vårdställen för behandling av alkoholproblem.

Anonyma Alkoholister – Erbjuder hjälp för den som vill sluta dricka.

AI-Anonn – För barn och partners till någon som är alkoholist.

Adamcentret – För den med begynnande alkoholproblem.

Fria länkarna – Hjälper beroende och missbrukare.

Länkarna – För alla som vill komma ifrån sitt missbruk.

Alna – Stöd vid alkoholproblem i arbetslivet.

Alkoholhjälpen – Stöd och hjälp för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Alkohollinjen – Stöd och hjälp per telefon för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Källa: Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.