Foto: SVT

Fler besökte Jönköping i år

Publicerad

Jönköpings kommun lockar till sig fler besökare och fler väljer att bo på hotell istället för husvagn. Antalet gästnätter i kommunen har ökat med drygt tre procent första sju månaderna i år, jämfört med året innan.

Sammanlagt tillbringades 466 000 nätter i kommunen under januari – juli, vilket är en ökning med 3,2 procent, eller drygt 14 000 gästnätter. Det här visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, som Destination Jönköping presenterar.

– Trenden håller i sig, allt fler vill av olika anledningar besöka Jönköpings kommun, säger Patrik Olderius, VD Destination Jönköping.

Enligt Olderius ser de preliminära siffrorna för augusti också bra ut.  

– Flera besöksmål och anläggningar konstaterar att även augusti varit bra, säger han.

Stannar på genomfarten

Destination Jönköping gör analysen att fler besökare som är på genomresa har valt att stanna i Jönköping. Det kan vara till exempel turister som är på väg till Liseberg, Astrid Lindgrens Värld eller Kålmården, som stannar i Jönköping på vägen.

En förklaring till det ökade besöksantalet kan också vara de stora idrottsevenemang som arrangerades i kommunen i början av sommaren och lockade många utländska besökare,

– Evenemangen har satt oss på kartan och vi har nått marknader vi aldrig tidigare fått tillgång till.

Fler väljer hotell

Sammanställningen visar att fler besökare väljer att bo på hotell. Antalet belagda hotellrum i kommunen under perioden var 8,5 procent fler än samma tid förra året. Enligt Destination Jönköping är kommunen den femte största hotellkommunen i Sverige i antalet rum. Detta efter Stockholm, Göteborg, Malmö och Sigtuna/Arlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.