Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet personer som beviljas boende enligt LSS har ökat i över hälften av länets kommuner de senaste åren. Foto: Gorm Kallestad/TT

Fler beviljas boende enligt LSS – ökning i över hälften av länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som beviljas boende enligt LSS, lagen som stöd och service för vissa funktionshindrade, har ökat i över hälften av länets kommuner de senaste tio åren. Det visar en kartläggning som SVT Jönköping har gjort.

Boende enligt LSS är antingen ett gruppboende där det alltid finns personal tillgänglig eller servicebostad där man bor i en egen lägenhet, men med vissa gemensamma utrymmen.

I Jönköpings kommun har ökningen av antalet personer som beviljats boende enligt LSS varit stor, från 298 personer år 2011 till 519 personer år 2021.

– Behovet av boende enligt LSS har ökat mer än vad befolkningen har ökat i kommunen, säger Anna Bunninger som är funktionschef i Jönköpings kommun.

Anna Bunninger, funktionschef i Jönköpings kommun. Foto: Emma Johansson/SVT

Rättsläget har ändrats

Förklaringar enligt henne är att personer som tidigare haft insatser enligt socialtjänstlagen istället fått insatser enligt LSS, som ger större rättigheter. Och att rättsläget för personlig assistans har ändrats de senaste åren och gjort att de som tidigare haft det istället hänvisas till LSS-boende.

– Vi följer ju de lagar och praxis som finns nationellt. Det är många som tycker att det är en svår omställning och en tid av stor oro, men har man väl hamnat på ett boende så är vår erfarenhet att det ofta blir väldigt bra.

Andra kommuner i länet som har en ökning av antalet personer som beviljas boende enligt LSS är Mullsjö, Habo, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Värnamo. Fem av länets kommuner har kö där personer väntar på att få ett boende.

Vaggeryds och Aneby kommuner har inte svarat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer