Fler förare fastnar i polisens trafikkontroller

Uppdaterad
Publicerad

Antalet körkortsåterkallelser ökar. Förra året drog Transportstyrelsen in 1394 körkort i Jönköpings län.

Det är främst fortkörning och liknande överträdelser som är den vanligaste orsaken till att en förare får körkortet indraget. Men en av de största ökningarna gäller rattfylleri och drograttfylleri, som ökat med sex procent i jämförelse med förra året.

– Vi ser ett ökat inflöde av ärenden från Polisen vilket förklarar ökningen av antalet återkallelser. Fler förare fastnar i kontrollerna, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen.

Andra återkallelsegrunder är bland andra medicinska skäl, allmän brottslighet och smitning.

Jobbar på nytt sätt

Polisen i Jönköpings län har sedan några år tillbaka börjat arbeta med trafikkontroller på ett nytt sätt, vilket har bidragit till att fler överträdelser stoppas och fler körkort återkallas.

– Vi gör korta kontroller på cirka 20 minuter på platser som vi ändå är på av andra orsaker. Samtidigt blir vi fler inom polisen vilket gör att vi kan vara ute i trafikflödet oftare, säger gruppchef Nils Gustavsson.

Hör honom berätta mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.