Transportstyrelsen ändrar reglerna från och med i mars. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nya regler: Körkortsfusk kan ge fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen har beslutat att ändra reglerna för alla som tar B-körkort från och med den 1 mars i år. När reglerna träder i kraft kommer det krävas att föraren klarat teoriprovet innan det faktiska körprovet får genomföras.

”I dag ska körprovet genomföras även om kunskapsprovet blir underkänt. Med de gamla reglerna innebär det också onödiga kostnader för de som är alltför oförberedda inför körprovet, men som måste genomföra och betala för det innan de får göra om kunskapsprovet”, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att regeländringen ska leda till kortare köer till körprovet och färre omprov.

Inför försäkran om att inte fuska

Transportstyrelsen inför också en försäkran inför kunskapsprovet. Föraren ska i den lova att inte fuska eller använda otillåtna hjälpmedel. Med hjälp av denna kommer fuskare att kunna åtalas och straffas – med böter eller fängelse.

”Förhoppningsvis ska det ha en avskräckande effekt så att vi slipper fuskare vid kunskapsproven”, kommenterar Stenlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer