Att ha med medverkande i en rättegång via videolänk är både kostnadsbesparande och i vissa fall mer säkert, säger Anna Sjöman, lagman. Foto: Kristin Renulf / SVT

Fler länkuppkopplingar via video i rättssalarna

Uppdaterad
Publicerad

Vid allt fler tillfällen medverkar personer via videolänk under tingsrättsförhandlingar. Det visar siffror från Domstolsverket. Vid Eksjö tingsrätt har andelen uppkopplingar ökat med nästan 80 procent under årets första del jämfört med samma period förra året.

Även vid tingsrätten i Jönköping, där också förvaltningsrätten ingår, har det skett en ökning – här med 76 procent. Detsamma gäller landets samtliga domstolar där motsvarande siffra är en total ökning på 62 procent.

Tydlig trend

Anna Sjöman som är lagman vid Eksjö tingsrätt, säger att ökningen av videouppkopplingar har flera orsaker, bland annat används videolänk oftare av åklagare vid korta förhandlingar. Även vid häktningsförhandlingar och omhäktningar deltar medverkande via video i större utsträckning samt vid vittnesförhör.

– Man ska ha i åtanke att varje uppkoppling räknas. Om man tar paus i en förhandling och ringer upp igen så blir det en ny uppkoppling. Men med det sagt så ser vi en tydlig trend med fler, säger Anna Sjöman.

Corona har påverkat

Möjligheten att använda videokonferenser under rättgångar har funnits under en lång tid, men coronapandemin har gjort att tekniken har börjat utnyttjas än mer.

– När man har de rättsliga förutsättningarna och de tekniska förutsättningarna på plats och så förändras något i omvärlden, då har man möjligheten att göra mer.

Hon fortsätter:

– Nu har vi kunnat genomföra förhandlingar där alternativet kanske hade varit att ställa in, vilket hade medfört att den enskilde fått vänta längre på sin prövning. Vilken är något som vi verkligen vill undvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.