Chefsåklagare Klas Lorefors tror att medverkan via videolänk kommer att bli vanligare. Men som åklagare finns det vissa nackdelar med att inte vara med i rättssalen, berättar han. Foto: Kristin Renulf / SVT

Åklagare deltar allt oftare via videolänk

Publicerad

Under coronapandemin har Åklagarkammaren i Jönköping i allt större utsträckning börjat använda videouppkoppling under förhandlingar på tingsrätterna. Något som både är tidsbesparande och ökar tryggheten för åklagarna.

Chefsåklagare Klas Lorefors ser en tydlig ökning av antalet uppkopplingar hittills i år jämfört med förra året.

– De flesta mål går att reda ut via länk. Det sparar en del tid och innebär också att det är lättare i händelse av sjukdom.

Följer rekommendationerna

Han säger att videolänk används även vid förhandlingar vid tingsrätten i Jönköping som bara ligger ett par hundra meter från Åklagarmyndigheten.

– Under coronapandemin handlar det om att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla distans. Men det finns också en säkerhetsaspekt när det gäller mål som det är hög risk kring. Exempelvis mål som innefattar gängkriminalitet. Då är det säkrare för oss att sitta här på vår egen arbetsplats.

Men finns det inte ett värde i att vara på plats i rättssalen?

– Uppkopplingen är så pass bra så det är nästan så att man ser den man ska prata med tydligare. Det enda vi tappar är möjligheten till kontakt med parterna innan själva förhandlingen eller frågor och funderingar i pauser.

”Varit ett visst motstånd”

Han tror att användandet av videouppkoppling kommer att minska något efter pandemin men ändå användas i större utsträckning än tidigare.

– Samtidigt har det varit ett visst motstånd, man vill gärna ha förhandlingarna i domstol med möjlighet för allmänheten att komma och titta. Det blir lite tomt om det bara är rätten som sitter där tillslut och alla andra är med på olika videoskärmar, säger Klas Lorefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.