Snart kan man dansa till 02 på fler ställen i Jönköping. Foto: TT

Fler nöjesställen i Jönköping kommer få ha öppet till 02

Uppdaterad
Publicerad

Fler restauranger i Jönköping kommer att få ha öppet till 02 på natten, dessutom kommer företagen få en andra chans innan serveringstillstånden dras in. Det står klart efter socialnämndens sammanträde under tisdagen.

Under flera år har Socialnämnden i Jönköping nekat flera restauranger som vill förlänga sina öppettider till 02. De har grundat sina beslut på yttranden från Polismyndigheten och Miljöförvaltningen, som i vissa fall anser att det kan vara störande av ordning.

Fått rätt efter överklagan

Flera restauranger har då överklagat till förvaltningsrätten och fått rätt. Och i fortsättningen kommer Socialnämnden nu bevilja de utökade öppettiderna.

– Vi har grundat våra beslut efter Polismyndighetens yttrande. Men förvaltningsrätten anser inte att det räcker, eftersom de var för allmänt hållna. Om vi ska neka någon att ha öppet till 02 behövs det en fördjupad utredning från oss, säger Ola Nilsson ordförande i Socialnämnden.

Fler vill ha öppet längre

Han säger att allt fler restauranger och nattklubbar i Jönköping under de senaste åren har velat ha öppet längre, vilket han ser som positivt.

– Vi kommer att bevilja att fler få ha öppet till 02 i framtiden utifrån den analys vi nu gjort av domsluten, säger Ola Nilsson.

Indragna serveringstillstånd

Socialnämnden i Jönköping har fått kritik för att de omedelbart dragit in serveringstillstånd för företag som inte skött sin ekonomi. Men i framtiden kommer en dialog föras med företagen och en andra chans ges innan serveringstillstånden dras in.

– Vi kommer fortfarande dra in serveringstillstånd men vi kommer att prata med de berörda först, vilket vi inte gjorde tidigare. Är det så att de ändå inte sköter sig kommer vi att ge dem en varning och först efter det eventuellt dra in serveringstillståndet, säger Ola Nilsson.

Är det så att ni varit för nitiska tidigare?

– Nej, jag personligen tycker inte att det är okej att ett företag som inte sköter sin ekonomi eller betalar ut svarta löner ska ha serveringstillstånd. Men vi behöver samtidigt ta hänsyn till domstolens beslut som är vägledande, säger Ola Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.