Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Gunnarsson studerar på socionomprogrammet på Jönköping University. I klippet hör du hur hon löste boende de första månaderna som ny student. Foto: Tilda Sävinger/SVT

Studenter i Jönköping väljer läge framför bostad trots lägenhetsbrist vid terminstart

Publicerad

Inga studentbostäder i centrala Jönköping brukar vara lediga vid terminsstart i augusti. En del studenter väljer istället att bo på hotell och pendla längre sträckor de första månaderna eftersom de inte vill söka boende utanför stadskärnan.

– Det är dåligt utbud med centrala studentbostäder i Jönköping, vilket är viktigt för studenter, säger Erik Hansen, blivande student.

Vätterhems vd Raymond Paska berättar för SVT att trenden hållit i sig under flera år men att tillgängligheten på bostäder ändras under höstterminens gång.

– I oktober någon gång brukar fler lägenheter bli lediga igen då folk hoppar av studierna eller hittar nytt boende, säger Raymond Paska.

Sökande studenter inför hösten

Erik Hansen är en av alla blivande studenter som nu söker boende i Jönköping inför terminstarten. Han anser att de lägenheter som finns tillgängliga i stan inte passar en students plånbok.

– I Norrköping, där jag pluggat innan finns det fler lägenheter som är tillgängliga för studenter. I Jönköping är det svårare och högre priser, säger han.

Läget spelar roll

Helst vill Erik bo på Torpa i centrala Jönköping som ligger i nära anslutning till högskolan. Då Erik har sin familj i Jönköping väljer han att vara kräsen i sitt lägenhetsletande och undviker områden som inte är tillräckligt centrala.

– Det måste vara värt om man ska flytta hemifrån, säger han.

Maja Gunnarsson pendlade i över två timmar till och från skolan innan hon fick boende i Jönköping under förra läsåret. Hör henne berätta om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.